Forumindex
 Vanliga frågor   Sök   Medlemslista   Användargrupper   Bli medlem   Profil   Logga in för att läsa dina meddelanden   Logga in 

Theraphosa spp. - Guide
Gå till sida 1, 2  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fågelspindlar - Artiklar
Föregående ämne :: Nästa ämne  

Författare

Meddelande

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2006-12-26 13:25:42    Rubrik: Theraphosa spp. - Guide

Svara med citat


Theraphosa spp. - Guide
Av: Niklas Eriksson

Rike: Animalia
Phylum: Arthropoda
Stam: Chelicerata
Klass: Arachnida
Ordning: Araneae
Underordning: Ophistothelae
Infraorder: Mygalomorphae
Familj: Theraphosidae
Underfamilj: Theraphosinae
Släkte: Theraphosa
Art namn: apophysis, blondi


INTRODUKTION:
Spindlarna som tillhör släktet Theraphosa är de två största spindlarna på jorden. Dessa bjässar lever i Sydamerikas djungler.

T. blondi - Guyana, Franska Guyana, södra Venezuela, nord östra Brasilien samt Surinam.
T. apophysis - Venezuela

Namnet Theraphosa är Grekiska och betyder best+ljus.
Artnamnet ”blondi” kommer från fransmannen Jean Baptiste Le Blond, som hittade det första exemplaret av T. blondi.
Artnamnet ”apophysis” är grekiska och betyder ”skicka ut grenar”. Detta menas nog med att T. apophysis hanar har krokar på benen, vilket T. blondi hanar saknar.

Kan också nämna att dessa spindlar anses som en delikatess av Piaroa och Yanomamo indianerna som äter rostade spindlar.


GAMLA NAMN:

Pseudotheraphosa – När Tinter beskrev T. apophysis 1991 placerade han arten i ett helt nytt släkte, Pseudotheraphosa. Men Bertani flyttade arten år 2001 till Theraphosa där den befinner sig idag.
Theraphosa leblondi – Detta är ett av de gamla namnen T. blondi har haft. Pérez-Miles bytte namnet år 1996. I äldre litteratur kan det gamla namnet stå. Men det kan också förekomma i nyare.


Theraphosa apophysis


Ovan: T. apophysis könsmogen hona.

Namn: Theraphosa apophysis
Beskriven: Tinter, 1991
Familj: Theraphosidae
Lokalitet: Venezuela
Habitat: Regnskog
Mark-/trädlevande: Marklevande
Försvar: defensiv/aggressiv och nervös, snabb!
Storlek: BS 250mm +, KL ca 100mm +


ANNAT:
Enligt vissa personer inom spindel hobbyn ska detta vara den absolut största kända arten utav spindlar. Vissa påstår att honor på denna art ska kunna växa till storlekar över 30cm. Dock finns det inga bevis för detta… än. En sak är då säker; detta är enorma spindlar! Storlekar mellan 25-30cm är vanligt.
Utseende mässigt är dessa spindlar helt bruna, med ett rosa sken över sig. T. apophysis är ljusare brun i färgen än T. blondi.
Habitatet för denna art är Venezuelas regnskogar i råttors övergivna bohålor. De gräver inga egna bohålor utan tar hellre över gamla hålor. De kan självklart gräva i hålor de tagit över. Det mesta man ser av dessa spindlar är ett tomt terrarium, de ligger oftast och trycker i sin bohåla. Man kan ibland skymta ett par långa ben som sticker fram ur hålans öppning när de sitter och väntar efter byten på nätterna. De spinner en matta av nät utanför hålans öppning där de kan känna om eventuella bytesdjur går över nätet. Känner de rörelse kommer de ut i rasande fart.
Trots sin storlek är de otroligt snabba. Jag har blivigt förvånad flertalet gånger hur snabbt de kan röra sig. Klart en utmanare till de mer snabba Asiatiska arterna.
Ska man ha en eller flera individer ut släktet Theraphosa ska man se till att man har tillgång till stora mängder foder. De verkar sakna botten! Större byten är att föredra till vuxna djur, syrsor är ganska små och det krävs en väldig mängd för att det ska göra någon skillnad. En odling med stora kackerlackor (Blaberus spp. t.ex.) är nog det bästa. Mata inom rimliga gränser då deras abdomen (bakkropp) lätt blir enorm och kan spricka om spindeln klättrar och faller.
Humöret hos dem är hetsigt. Att resa sig i försvarsställning, hugga flertalet gånger samt stridulera (väsa) högt tillhör vanligheterna. Sen den trevliga förmågan att sparka enorma mängder av bland det värsta kliande håret har de också. Vilket verkar vara en liten hobby de har.

I TERRARIUM:
I och med att detta är en stor art är ett terrarium av större storlek nödvändigt. Jag håller min hona i ett 50x30x40cm (LxBxH) utan några som helst problem. Som botten substrat har jag naturell torv, ett 10cm tjockt lager. Sen en stor bit korkbark som fungerar som bohåla åt spindeln. Jag har även en djup vattenskål i terrariumet som tillåter spindeln att dricka om den är törstig. Samt att vattenskålen bidrar till luftfuktigheten som bör vara en 80-90%.
Att få den exakta nivån på luftfuktigheten i terrarium är nästintill omöjligt. Därför får man gå på känsla. Jag ser till att torven alltid är fuktigt samt att vattenskålen alltid innehåller vatten. Jag låter terrariumet torka ut lite ibland. Detta för att ta död på eventuella spår av mögel eller kvalster som kan finnas. Men jag låter det inte torka ut helt eller vara torrt en längre period.
Ett bra luftflöde är viktigt för denna spindel. Därför bör man ha bra ventilation i terrariumet.
Det räcker om temperaturen är mellan 25-30°C. Jag har alla mina spindlar i 25°C och det funkar jätte bra.

MARKNADEN:
Förut var detta en mycket ovanlig art. Få personer hade den och den var väldigt dyr i inköp. Minns att jag köpte mina första två slings av denna art för 30€ styck från Tyskland, idag kostar de en 15€ styck där. Tyvärr är den fortfarande lite halvt ovanlig på mässor men den har börjat dyka upp på sistone. En vuxen hona får man räkna med att kostar minst 100€ i Tyskland. Men förhoppningsvis sjunker priserna om de blir vanligare.

BILDER:


Ovan: T. apophysis könsmogen hane


Ovan: T. apophysis spiderling.


Theraphosa blondi


Ovan: T. blondi könsmogen hona.

Namn: Theraphosa blondi
Beskriven: Latreille, 1804
Familj: Theraphosidae
Lokalitet: Venezuela, Brasilien, Guyana
Habitat: Regnskog
Mark-/trädlevande: Marklevande
Försvar: Defensiv/aggressiv och nervös
Storlek: BS 250mm +, KL ca 100mm +


ANNAT:
Detta den största spindel arten ”officiellt”. Som jag nämnde tidigare tror en del hobbyister att T. apophysis blir större. T. blondi har en grövre kroppsbyggnad än T. apophysis. Detta gör att T. apophysis ser ut att ha väldigt långa ben, medan T. blondi ser ut att vara väldigt stor pga sin kroppsbyggnad.
Färgen hos blondi är inget avancerat, choklad brun. Ny ömsade exemplar är mörkt bruna, nästan svarta i färgen. Men tyvärr får de en ganska matt färg fort. Håren på kroppen och benen kan ha en liten röd nyans också.
I naturen lever denna art i Amazonas djungler. Där den, som sin släkting, är bosatt oftast i övergivna gnagar hålor. Ofta belägna vid foten av ett träd eller i en sluttning nära en flod.
Jag har hört talas om ett berg som ligger vid gränsen mellan Venezuela och Brasilien som tydligen ska vara överbefolkat med T. blondi. Tyvärr har jag inga referenser om detta stämmer så det får tas med en nypa salt.
Deras beteende verkar variera från individ till individ. Min förra vuxna hona gömde sig alltid. Medan min nuvarande oftast sitter framme. Precis som apophysis spinner blondi nät utanför hålan som fungerar som varnings klocka om byten närmar sig. De kan röra sig snabbt men inte i samma kaliber som apophysis.
T. blondi äter otroliga mängder mat. Stora kackerlackor eller gräshoppor funkar bäst att mata med. Men matar man för mycket så blir bakkroppen enorm och kan lätt spricka om spindeln klättrar och faller. Därför bör man mata inom rimliga gränser.
De är defensiva till humöret, reser sig snabbt i hotställning och hugger. De stridulerar (väser) högt samtidigt som de hugger. Att sparka hår gillar de också att göra, bakkroppen blir kal snabbt.

I TERRARIUM:
Ett större terrarium är idealiskt då detta är en stor spindel. Jag håller min hona i ett 50x30x40cm terrarium (LxBxH) och det har funkat felfritt hittills. Ett tjockt lager torv är ett måste, det håller fukten bättre samt att spindeln har möjlighet att gräva ut sin håla som den själv vill. Jag har 10cm tjockt till mina.
Som gömställe kan man antingen använda en stor blomkruka eller en stor bit korkbark. Finns för och nackdelar med båda, blomkrukan är billig men ful medan korkbarken är dyr och snyggast. En vattenskål modell större är även en bra sak att ha inne i terrariumet. Spindeln kan behöva dricka (speciellt innan öms) och vattenskålen bidrar till ökad luftfuktighet. Rekommenderad luftfuktighet är 80-90 %. Kan vara väldigt svårt att få upp fuktigheten till de nivåerna så jag försöker hålla substratet genomblött hela tiden. Jag brukar även här torka ut terrariumet något för att ta död på eventuella kvalster eller mögelspår.
Ett bra luftflöde är viktigt för denna spindel. Därför bör man ha bra ventilation i terrariumet.
Det räcker om temperaturen är mellan 25-30°C. Jag har alla mina spindlar i 25°C och det funkar jätte bra.

MARKNADEN:
Tillskillnad från T. apophysis är T. blondi vanlig. Kanske inte i Sverige men i Europa finns den alltid att få tag på. Både ungar och vuxna djur. En unge kostar ca 10€ i Tyskland. Vuxna honor går på ca 60€.

BILDER:


Ovan: T. blondi könsmogen hane.


Ovan: T. blondi spiderling.


TACK TILL / THANKS TO:

Claes Feldt för lån av bild på T. blondi hanen.
Dan Halen for loan of the T. apophysis male picture.
Hendrik Cornehl for loan of the T. apophysis sling and T. blondi female pictures.
Gilbert Quintana for loan of the T. blondi sling picture.
_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.Senast ändrad av Tarantula den 2006-12-26 17:34:10, ändrad totalt 3 gånger

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

Venom79Registreringsdatum: 28 augusti 2006
Inlägg: 917
Ort: Hjärsås

InläggPostat: 2006-12-26 13:49:47    Rubrik:

Svara med citat


Kanon bra skrivet å riktigt snygga bilder. Gilla bilden på apophysis slingen Tummen upp

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger

NilssonsRegistreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 1251
Ort: Mölnlycke

InläggPostat: 2006-12-26 13:50:46    Rubrik:

Svara med citat


kan bara säga att det var värt väntan Wink mycket bra skrivet.
_________________
/Björn Nilsson

MSN: dinfars@hotmail.com

Life is like a sewer, verry long and full of shit

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2006-12-26 14:30:59    Rubrik:

Svara med citat


Tackar! Smile
_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

shitheadRegistreringsdatum: 06 juni 2006
Inlägg: 905
Ort: Falkenberg

InläggPostat: 2006-12-26 15:52:33    Rubrik:

Svara med citat


Helt sjukt bra skriven guide!
Får man lust att knåpa ihop nåt igen ju Smile
_________________
Jerry "shithead" Assarsson
Email & MSN: thrashboy@live.se

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

DonkRegistreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 648
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2006-12-26 15:56:11    Rubrik:

Svara med citat


Riktigt bra.. Kom dock att tänka på en sak.. Kroppslängd 10mm?? Du måste väl mena 100 mm? Rolling Eyes Annars riktigt kul läsning

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2006-12-26 17:37:18    Rubrik:

Svara med citat


Ahh tack för det Donk! Missade en 0a Laughing


Och Jerry, jag tycker verkligen du ska skriva fler artiklar. Behövs fler! Very Happy
_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

spindelmammaRegistreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 808
Ort: Hässleholm/Skåne

InläggPostat: 2006-12-28 11:19:28    Rubrik:

Svara med citat


Snyyyygggggt.. Smile
Wow! Wink
_________________
*Grammostola pulchra ÄGER*

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

Phalagorn
Administratör


Registreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 3970
Ort: Malmö, Skåne

InläggPostat: 2006-12-28 17:25:52    Rubrik:

Svara med citat


Mycket bra artikel! Tummen upp
Bra fakta, du har fått med det mesta.. men det är synd att du inte tog med något om parning till en så annars superbra artikel.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2006-12-28 17:36:11    Rubrik:

Svara med citat


Hehe jo jag kom på det senare att jag missat avel. Får ta och lägga till det senare. Wink
_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

SwappoRegistreringsdatum: 10 juli 2006
Inlägg: 721
Ort: Gagnef, Dalarna

InläggPostat: 2006-12-28 21:53:08    Rubrik:

Svara med citat


Bra bra artikel...
Men om jag får vara språkpolis så innehåller den en hel del särskrivningar.

Mycket bra att artikeln var väldigt lång men ändå så pass intressant hela tiden.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2006-12-28 21:57:33    Rubrik:

Svara med citat


Jo lite stavfel och särskrivingar finns det säker här och där. Wink
_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

Claes
Gäst

InläggPostat: 2007-03-16 12:44:34    Rubrik:

Svara med citat


Vilken artikel!!!!
Denna hade jag missat totalt!!!

Till överst på sidan

Phalagorn
Administratör


Registreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 3970
Ort: Malmö, Skåne

InläggPostat: 2007-06-07 21:19:00    Rubrik:

Svara med citat


Etymologi:

Översätt och ta med i artiklen. Wink

Pseudotheraphosa (Greek), false + beast + light

apophysis (Greek), swelling (tibial spurs)

Theraphosa (Greek), beast + light

blondi (Latin, possibly Germanic), blond, golden, flaxen

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2007-06-07 21:27:20    Rubrik:

Svara med citat


Har redan med det i artikeln. Och blondi är namngiven efter en person.
_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fågelspindlar - Artiklar Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida 1, 2  Nästa
Sida 1 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005

SoftGreen phpBB theme by DaTutorials.com
Copyright © DaTutorials 2005
Sidan tog 0.08 sekunder att ladda.