Forumindex
 Vanliga frågor   Sök   Medlemslista   Användargrupper   Bli medlem   Profil   Logga in för att läsa dina meddelanden   Logga in 

Tityus spp.

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övriga spindeldjur - Artiklar
Föregående ämne :: Nästa ämne  

Författare

Meddelande

shitheadRegistreringsdatum: 06 juni 2006
Inlägg: 905
Ort: Falkenberg

InläggPostat: 2007-04-25 14:26:15    Rubrik: Tityus spp.

Svara med citat


Tityus spp.
Text: Jerry Assarsson
Fotografier: Stefan Phalagorn Bergström & Magnus Lundström


INFORMATION:
Släkte: Tityus
Första arten hittad: Tityus bahiensis (Perty, 1833)
Lokalitet: Syd- och centralamerika
Habitat: Tropisk regnskog
Mark-/trädlevande: Marklevande
Fuktighet: ca 80%
Temperatur: 25-32 grader
Giftstyrka: 5/5
Beteende: Aggressiv
Storlek: 450-850 mm


Tityus stigmurus, adult

» INLEDNING:
Tityus är ett regnskogslevande släkte som främst lever i de fuktiga skogarna i Brasilien, men det går även att hitta Tityus-arter i de flesta länder i Syd- och Centralamerika. Släktet Tityus är känt för att ha ett otroligt starkt gift och ett ganska så aggressivt beteende.

Det finns 176 beskrivna arter, men trots det stora antalet arter så är det en relativt ny art till hobbyn och det är bara omkring 10-20 arter som finns i hobbyn. Det är inte särskilt ofta de finns till salu, utan försäljning och byten sker främst via kontakter. När de väl finns till salu så får man öppna upp plånboken ganska rejält.

De vanligaste arterna i hobbyn är Tityus falconensis, Tityus paraensis, Tityus serrulatus, Tityus stigmurus och Tityus trinitatis och för att få tag på dessa så får man vända sig till personer från USA, Tyskland, Holland och Tjeckien, där de avlas med framgång.


Ttityus serrulatus, adult

» I TERRARIUM:
Tityus-skorpioner är relativt små och kräver inte särskilt stort utrymme. En petbox eller godislåda som håller måtten 20x20x20 fungerar utmärkt. Bottensubstrat bör vara torv, och en del av torven ska alltid hållas torr medans den andra delen alltid ska hållas fuktig. På så vid så får skorpionen själv välja om den vill vara på den torra eller fuktiga sidan. Gömställen ska placeras både på de torra och de fuktiga delarna.

Fuktigheten bör ligga någonstans runt 70-90% och en temperatur runt 29-30 grader är optimalt. Det gör inget om det sjunker eller stiger någon enstaka grad, så länge det blir svalare än 25 grader eller varmare än 32 grader.

Skorpioner är duktiga klättrare, och Tityus är inget undantag. Säkra ditt terrarie eller din petbox för att förhindra att skorpionen rymmer. Tityus är som sagt ganska små och det är förvånansvärt vilka små utrymmen de kan ta sig igenom. En Tityus är inte direkt någonting man vill ha lös i ett hem...

Någonting som också är viktigt är att ha vertikala gömställen, för Tityus-skorpioner ömsar upp och ner. Detta är väldigt viktigt för att ömsningen ska gå så smidigt som möjligt och för att skorpionen inte ska fastna i det gamla skinnet.


Tityus magnimanus, adult

» KÖNSSKILLNADER:
Det bästa sättet att ta reda på en skorpions kön är att räkna dess så kallade tänder (pectines) som sitter på undersidans två första segment. Ett bra sätt att göra detta på är att lägga skorpionen i glasbehållare och fotografera skorpionen underifrån och sen kan man lätt förstora upp bilden och räkna tänderna.

De mer erfarna kan se skorpionens kön genom att bara kolla på en helbild av skorpionen tagen ovanifrån. Det finns vissa skillnader som utmärker honorna, och de är följande:

***** Honans kropp är grövre
***** Honan har kortare svans
***** Honan har kortare och grövre pedipalper
***** Honan är oftaste större än hanen i kroppsstorlek


Tityus bahiensis, juvenil scorpling

» PARNING OCH AVKOMMAN
Skorpionernas parning går till som så att hanen griper med sina saxklor tag i honans och för henne bakåt och framåt och i sidled i en så kallad dans. Parningsdansen hos Tityus brukar pågå i någon timme och det sista som händer i parningen är befruktningen. Hanen sätter en så kallad spermatafor (en klump med skaft typ, som är laddad med sperma) på marken och sedan styr han honan över denna med hjälp av sina saxklor och när honan är ovanför så sänker hon sig ner över denna och då är parningen avslutad.

Om det var en lyckad parning så dröjer det ungefär 4-6 månader innan honan föder ungefär 20-40 ungar (scorplings). Vissa Tityus-arter kan till och med föda upp emot 80 ungar, men detta har bara hänt i väldigt sällsynta och extrema fall. När honan har fött ungarna så klättrar dessa genast upp på hennes rygg och där trängs alla ungarna tills dom har nått det andra ömsstadiet och då hoppar ungarna av ryggen.

Det finns till och med några Tityus-arter som är partogeniska, vilket innbär att dom kan föda ungar utan att ha haft manlig kontakt. Arter som är kapabla till jungfrufödsel är följande:

***** Tityus columbianus
***** Tityus metuendu
***** Tityus serrulatus
***** Tityus stigmurus
***** Tityus trivittatus
***** Tityus urugayensis


Tityus stigmurus, scorpling

» HANTERING AV UNGARNA
När ungarna har lämnat sin moders rygg så är det bäst att separera dom direkt ifrån modern och varandra och lägga dom i små burkar och att störa dom så lite som möjligt. Det är också av yttersta vikt att ge ungarna någon form av gömställe, typ en liten barkbit eller nåt som dom kan krypa under och gömma sig.

För att hålla ungarna vid liv så krävs rätt temperatur och fuktighet. Tityus avkomma har nämnligen en tendens att dö ganska fort om inte den rätta temperaturen och fuktigheten hålls. En temperatur på runt 30 grader dagtid och 22-24 grader nattid är optimalt. Fuktigheten ska ligga på drygt 80% hela tiden. Fuktigheten är otroligt viktig för att ungarna ska växa och utvecklas ordentligt.

» INFORMATION OM GIFTET
Tityus har ett gift som sätter sig på nervsystemet. Människor som blivit stuckna av en Tityus-skorpion säger att den olidliga smärtan inte går att likna med något annat. Många människor som blir stuckna av en Tityus får en allergisk chock, och det finns även dokumentationer av människor som har blivit paralyserade och tillfälligt förlamade i armar och ben.

Folk som kommer in på sjukhus som blivit stuckna får läkemedlet Tavegil injecerat för att motverka och stoppa den allergiska reaktionen. Om Tavegil inte hjälper så får den stuckne Epipen injecerat, som är adrenalin i flytande form. Adrenalinet utvidgar luftrören och motverkar blodtrycksfall som är vanligt vid en, så kallad, anafylaktisk reaktion.

Har du familj och/eller barn och funderar på att skaffa en Tityus-skorpion, så tänk igenom det hela väldigt noga. Ett litet stick från en Tityus på ett barn, och sannolikheten att det slutar tragiskt är väldigt stor.

KLASSIFICERING
Rike: Animalia (Djur)
Grupp: Arthropoda (Leddjur)
Stam: Chelicerata
Klass: Arachnida (Spindeldjur)
Ordning: Scorpiones (Skorpioner)
Underfamilj: Buthidae
Släkte: Tityus


» KÄLLOR
The Scorpion Files
http://www.ub.ntnu.no/scorpion-files

Scorpions Of The Genus Tityus
http://www.genus-tityus.com
_________________
Jerry "shithead" Assarsson
Email & MSN: thrashboy@live.seSenast ändrad av shithead den 2007-05-17 14:34:36, ändrad totalt 2 gånger

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

FloggerRegistreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 1357
Ort: Jönköping

InläggPostat: 2007-04-25 15:58:59    Rubrik:

Svara med citat


Riktigt intressant!
Bra jobbat Shithead Very Happy

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2007-04-25 18:03:48    Rubrik:

Svara med citat


Riktigt bra!

Flashig logga föresten! Wink
_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

boopsterRegistreringsdatum: 30 november 2006
Inlägg: 159
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2007-04-25 18:18:29    Rubrik:

Svara med citat


Snyggt jobbat.
Eftersom jag är en obotlig besserwisser måste jag dock påpeka att det i inledningen är lite förvirrande att du skriver
Citat:
Tityus är en liten regnskogslevande art som främst lever i de fuktiga skogarna i Brasilien, men det är ändå en art som är väldigt utbred och går att hitta i de flesta länder i Syd- och Centralamerika

Det låter som om Tityus är en art och inte ett släkte. Nåt i stil med "Släktet Tityus består av små regnskogslevande arter, främst funna i fuktiga regnskogar i Brasilien men släktet finns utbrett i de flesta länder i Syd- och Centralamerika" kanske skulle vara bättre?
Annars, bra gjort! Tummen upp
Frid
/Axel

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida

shitheadRegistreringsdatum: 06 juni 2006
Inlägg: 905
Ort: Falkenberg

InläggPostat: 2007-04-25 18:20:19    Rubrik:

Svara med citat


Har du helt rätt i! Fixar detta omedelbart Wink
_________________
Jerry "shithead" Assarsson
Email & MSN: thrashboy@live.se

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

_Nagash_Registreringsdatum: 23 november 2006
Inlägg: 515

InläggPostat: 2007-04-25 19:26:22    Rubrik:

Svara med citat


Her har du gjort en kjempejobb Very Happy
Ett av de beste "care sheets" jeg har sett!


Mvh
Robin
_________________
Everything is useless
Nothing works at all
Nothing ever matters
Welcome to the fall

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger

Jensa
Administratör


Registreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 2124

InläggPostat: 2007-04-25 20:00:39    Rubrik:

Svara med citat


Riktigt bra artikel du knåpat ihop där! Tummen upp

Har bara en sak jag skulle vilja tillägga i "I terrarium".
Eftersom dessa är barkskorpioner bör man låta dessa ha tillgång till vertikala gömställen i form av t.ex. barkbitar ställda på högkant för att undvika ev. stress för djuren. Bör finnas möjlighet för dessa att klättra och gömma sig...

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger

shitheadRegistreringsdatum: 06 juni 2006
Inlägg: 905
Ort: Falkenberg

InläggPostat: 2007-04-25 20:10:55    Rubrik:

Svara med citat


Justja! Det glömde jag helt bort.
Dom gillar ju att ömsa upp och ner med, vet inte om det är viktigt för just Tityus?

Ska uppdatera tråden så snart som möjligt! Fotboll nu Wink
_________________
Jerry "shithead" Assarsson
Email & MSN: thrashboy@live.se

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

montyRegistreringsdatum: 09 april 2006
Inlägg: 353
Ort: Brunflo

InläggPostat: 2007-04-25 23:13:53    Rubrik:

Svara med citat


Ja. Tityus ömsar vertikalt med snoken neråt. Väldigt viktigt för att den inte ska fastna.
_________________
Jag är inte dum! Jag har bara otur när jag tänker

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

GibbloRegistreringsdatum: 08 februari 2010
Inlägg: 751
Ort: Helsingborg

InläggPostat: 2011-07-12 10:42:18    Rubrik:

Svara med citat


Varför har Tityus "dubbla" gaddar så att säga?
_________________
Kom ihåg att du är unik, precis som alla andra.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande

LeiurusRegistreringsdatum: 05 maj 2011
Inlägg: 22

InläggPostat: 2012-03-13 23:26:41    Rubrik:

Svara med citat


Citat:
Storlek: 450-850 mm


Synd att detta inte är sanning, vore mäktigt med skorpioner på nästan en meter Cool
_________________
I used to keep reptiles, but then i took an aculeus to the knee.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande

oroneRegistreringsdatum: 02 september 2010
Inlägg: 1516
Ort: Tierp

InläggPostat: 2012-03-14 16:00:55    Rubrik:

Svara med citat


Leiurus skrev:
Citat:
Storlek: 450-850 mm


Synd att detta inte är sanning, vore mäktigt med skorpioner på nästan en meter Cool


hehe Smile
_________________
Google är din kompis.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger

KristoffRegistreringsdatum: 18 oktober 2018
Inlägg: 1
Ort: Göteborg, Göteborg kommune, Sverige

InläggPostat: 2018-10-18 10:15:13    Rubrik:

Svara med citat


Läste just i en tråd på T-store att det finns två varianter av Pandinus imperator - en skogs form samt en savann variant. Det skilljer tydligen mycket i storlek på dessa.

--
MVH
Kristoff Gasser
De bästa spelautomaten i online-kasinon på nätet här

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande

Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övriga spindeldjur - Artiklar Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005

SoftGreen phpBB theme by DaTutorials.com
Copyright © DaTutorials 2005
Sidan tog 0.57 sekunder att ladda.