Forumindex
 Vanliga frågor   Sök   Medlemslista   Användargrupper   Bli medlem   Profil   Logga in för att läsa dina meddelanden   Logga in 

Psalmopoeus spp.

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fågelspindlar - Artiklar
Föregående ämne :: Nästa ämne  

Författare

Meddelande

Phalagorn
Administratör


Registreringsdatum: 13 mars 2006
Inlägg: 3970
Ort: Malmö, Skåne

InläggPostat: 2009-10-25 19:56:50    Rubrik: Psalmopoeus spp.

Svara med citat


Psalmopoeus spp.
Text: Peter ”Flogger” Alsén
Fotografier: Stefan Phalagorn Bergström & Rick C. West


Inledning
Psalmopoeus är ett trädlevande släkte från Sydamerika, beskrivet av Reginald Pocock år 1895. Första arten beskriven i släktet var P. cambridgei som beskrevs samma år. Släktet består av 12 mellanstora arter som brukar vara mellan 10 och 17cm i benspann. I hobbyn finns det väldigt få arter men antalet ökar sakta men säkert. År 2006 var senast en art blev beskriven, Psalmopoeus langenbucheri.
 
I hobbyn finns just nu bara sex arter, inklusive denna nyligen beskrivna. De arter som finns är Psalmopoeus irmina, pulcher, cambridgei, reduncus, langenbucheri och det sägs även finnas Psalmopoeus maya men den är väldigt ovanlig och jag själv vet ingen som har den i fångenskap.
 
Släktet tillhör underfamiljen Aviculariinae liksom de andra trädlevande sydamerikanska släktena såsom Avicularia, Ephebopus, Pachistopelma och Tapinauchenius. Psalmopoeus är också det enda släktet i Sydamerika som inte kan sparka brännhår, utan de försvarar sig genom att springa eller genom att hugga.
 

Psalmopoeus cambridgei, adult hona

Psalmopoeus cambridgei
 
Beskrivning
Psalmopoeus cambridgei var den första Psalmopoeus arten att beskrivas, samma år som släktet beskrevs, 1895 av Reginald Pocock.
 
Utseende och färger
Adulta honor har en grå/grönaktig ton över hela spindeln. Men även denna har orangefärgade mönster på tarsus, liksom P. irminia, ser ut ungefär som om hela spindeln har orangea fötter.
Hanar har en liknande färg men mycket längre hår på sina ben, ser ut som en stor fluffig boll när de sitter hopkurade, dessa hår kan nästan nå 1cm.
Spiderlings är endast bruna med lite smått skimrande grönaktig färg på carapace. Det tar inte många öms för att de ska börja färga ut till adulta färger, de börjar göra detta redan vid ungefär 5cm i benspann.
 
Storlek
Det är en stor spindel, det är den största av alla arter i släktet. En adult hona kan nå en benspann på ungefär 17cm och en kroppslängd på 7cm. Hanarna har lika stor benspann med inte alls lika stor kroppslängd som honorna, detta kan göra att de ser större ut och ser mer ”spindelaktig” ut på det sättet, långa ben och liten kropp.
 
Lokalitet
Psalmopoeus cambridgei kommer från Trinidad och Tobago, den hittas dock endast på ön Trinidad, även denna från regnskogsområden. Trinidad är fuktigt och varmt hela året om och har regnperioder och torkor, även orkansäsong. Arten lever i hålor i träd och även på marken där de kan bygga nättuber mot rötter, grenar och dylikt.
 
Levnadslängd 
Levnadslängden hos en Psalmopoeus cambridgei hona är ungefär 10-15 år, medan en hane förväntas leva ungefär 2 år, de blir snabbt könsmogna och lever inte länge efter det.
 

Psalmopoeus irminia, adult hona

Psalmopoeus irminia
 
Beskrivning
Artens vetenskapliga namn är Psalmopoeus irminia och blev inte beskriven förrän 1994 av Frank Saager (tyskland). Namnet irminia är en variant på hans livspartners namn Irmi Oberhuber som var med i Venezuela när de samlade in arten för första gången.
 
Utseende och färger
Adulta honor av arten har relativt tjocka ben i jämförelse med kroppen, samt tarsus och metatarsus är betydligt tjockare än resten av benen. Detta är synligt på många trädlevande spindlar. Honor är svartgråa med starkt orangefärgade markeringar på ovansidan av tarsus och metatarsus. Abdomen är tigermönstrad i orange och grå/svart. Dessa mönster kan försvinna helt när de blir gamla.
 
Adulta hanar är ljusgrå/brun och inte alls så starka orangefärgade markeringar, de syns, men inte alls så tydligt som på honorna. Håret på hanarnas ben är betydligt längre än på honorna, det är tydlig skillnad på hona och hane. Hanar har också längre ben i förhållande till sin kropp och även mindre kropp än honorna.
 
Juveniler är främst svarta men även de har ljusare tarsus och metatarsus, dock mer åt beigehållet än så starkt orange som de adulta.
 
Storlek
Det är en mellanstor spindel. Adulta honor kan nå ungefär 16cm i benspann och 5cm i kroppslängd. Hanar blir ungefär lika stora, men ser ofta större ut eftersom de har längre ben än honorna.
 
Lokalitet
Psalmopoeus irminia finns i Venezuela där de bor i regnskogsområden. De hittas ofta vid vägkanter och diken där de bygger nättuber i jorden vid sluttningar. Vädret i Venezuela är mycket varmt och fuktigt, dock inte lika varmt på de höga delarna av landet. Det förekommer ofta översvämningar under regnperioden och översvämningarna leder i sin tur till många jordskred.
 
Levnadslängd 
Psalmopoeus irminia blev beskriven först 1994, vilket leder till att de ungar som kom i säckarna från 94 i år blir 14. Vad jag vet har jag aldrig hört talas om en P. irminia som fötts i fångenskap och sedan dött av ålder (honor dvs). Vad jag läst och hört brukar det sägas mellan 10 och 20 år för en hona. Hanar blir könsmogna på ett, ibland ett och ett halvt år och efter att de blivit könsmogna lever de inte längre än ett år. Hanar ska bli könsmogna, paras och sedan dö, det är hanens roll i fågelspindlarnas värld.
 

Psalmopoeus pulcher, adult hona
 
Psalmopoeus pulcher
 
Beskrivning
Psalmopoeus pulcher blev beskriven för första gången av Alexander Petrunkevitch år 1925.

Utseende och färger
Kallas Panama Blond på engelska, och det gör den av goda skäl. Denna spindel ser helt blond ut, men den har betydligt mer detaljer än så. Carapace skimrar i guldfärg och spinnvårtorna är svarta och likaså en del av abdomen. Med åldern kan också abdomen bli helt svart. Längst ut på metatarsus och tarsus är det nästan rosa/röda skimringar. Hela spindeln skimrar i rätt ljus i lätt röd/orange.
Hanar har samma färger som honor förutom den svarta abdomen, eftersom de inte blir lika gamla som honor blir deras abdomen aldrig svart.
Denna art är blond redan vid födseln och färgar snabbt ut till de resterande adulta färgerna.
 
Storlek
Det är en mellanstor spindel, de kan nå ungefär 14cm i benspann och 5cm i kroppslängd. Även här har hanarna lika stor benspann med inte alls lika stor kroppslängd som honorna, detta kan göra att de ser större ut.
 
Lokalitet
Psalmopoeus pulcher kommer från Panama och är även denna en regnskogslevande art. De lever på marken och upp i träd eller andra höjder där de kan bygga sina nättuber
 
Levnadslängd 
Levnadslängden hos en Psalmopoeus pulcher hona är ungefär 10-15 år, medan en hane lever 1-3 år.


Psalmopoeus reduncus, adult hona
 
Psalmopoeus reduncus
 
Beskrivning
Tapinauchenius reduncus blev beskriven 1880 av Franz Karsch och blev överförd till Psalmopoeus släktet 1903. Det kan alltså sägas att detta är den första beskrivna arten, eftersom den beskrevs innan släktet kom till, även om den inte då beskrevs som en Psalmopoeus art. 
 
Utseende och färger
Adulta honor har en brunaktig färg, men skimrar över hela kroppen och benen i guld. Det är markeringar i guld ut från kroppen till käkarna och även ut på benen och femur. Basen till käkarna har en mörk röd färg och undersidan av tarsus och metatarsus är helt skimrande turkos.
 
Hanar ser nästan likadana ut, men deras guldskimrande är inte riktigt lika tydligt, samt är benen längre i förhållande till kroppen.
 
Spiderlings och juveniler set ut likt P. irminia, med svartgrå färg och ljusa tarsus och metatarsus.
 
Storlek
Det är en mellanstor spindel, men det är den näst minsta av de som finns i hobbyn, endast P. langenbucheri som är mindre. En adult hona kan nå en benspann på ungefär 12-13cm och en kroppslängd på 4-5cm.
 
Lokalitet
Psalmopoeus reduncus finns i Costa Rica där den lever i regnskogsområden. Med tanke på hur Costa Ricas miljö ser ut skadas denna spindel av avverkning av skog, Costa Rica avverkar ingen regnskog och tar mycket bra hand om sin miljö. Denna art brukar hittas i hålor i träd på ungefär 4m höjd, men lever också neråt mot marknivå.
Den sägs även finnas i Belize.
 
Levnadslängd 
Levnadslängden hos en Psalmopoeus reduncus är som hos de andra arter, dvs ungefär 10-15år.  

 
Psalmopoeus cf. maya, adult hona. Copyright Rick C. West

Psalmopoeus maya
 
Beskrivning
Artens vetenskapliga namn är Psalmopoeus maya och blev beskriven 1996 av Gunther Witt. Artens namn ”maya” kommer från där den hittades på ”La Routa Maya” i Belize (tidigare Brittiska Honduras). Belize är också den plats där Mayakulturen blomstrade för tusentals år sedan. 
 
Utseende och färger
Utseendet är mycket lik det av P. reduncus och arterna har ibland förknippats med varandra. Grundfärgen är svart och vissa detaljer såsom basen till käkarna och även femur är mässingsfärgade. På benpar I-IV finns det, i länken mellan femur och tarsus, små vita hår organiserade i små cirklar.
Hanarna har inte riktigt samma utseende, men liknar till viss del honan, de är även slankare och har längre ben i förhållande till kroppen.
Färgerna är det som skiljer denna art mest från de andra arterna i släktet.
 
Storlek
Det är en mellanstor spindel. Adulta honor kan nå en benspann på ungefär 10-11cm med en kroppslängd på ungefär 3-4cm.
 
Lokalitet
Psalmopoeus maya finns i Belize där den lever i tropiska områden nära regnskogen. En av de saker som göra denna art unik är att den lever längre norr ut än någon annan Psalmopoeus art. Området är mycket varmt och fuktigt, arten bor i trähålor på några meters höjd.
 
Levnadslängd 
Levnadslängden hos en Psalmopoeus maya är det få som vet eftersom arten inte längre hålls i fångenskap. Det kanske finns någon som håller den, men i så fall verkar den personen hålla tyst om det. Arten infördes 1996 och äggsäckar blev det nog inga, vilket är varför arten inte är känd i hobbyn. Om man ser till andra Psalmopoeus arter bör denna art leva på ungefär samma livslängd, omkring 10-15år är nog inte en helt galen gissning.
 
Ytterligare information
Det är osäkert att Psalmopoeus maya ens är en egen art, detta enligt Gunther Witt som själv har beskrivit den. Det är möjligt att det bara är en färgvariant av Psalmopoeus reduncus.
 
 
Psalmopoeus langenbucheri, adult hona. Copyright Rick C. West
 
Psalmopoeus langenbucheri

Beskrivning
Första gången arten hittades var 1994 i Venezuela av Frank Langenbucher. Han upptäckte arten och tog med några exemplar hem till Europa. Parningarna lyckades dessvärre inte och den nya arten (då inte beskriven) försvann från hobbyn, sista honan dog 2003. Det var först 2006 som den kom tillbaka i hobbyn och blev då beskriven av Schmidt, Bullmer och Thierier-Lutz. Den fick namnet langenbucheri efter Frank Langenbucher.
 
Utseende och färger
Arten är lite av en blandning av alla andra arter i släktet, den är ljusfärgad liksom P. pulcher och P. cambridgei, men den har sina orangeröda tarsus och metatarsus liksom P. irminia. Carapace har även en guldaktig skimrande färg liksom P. reduncus. På undersidan av abdomen är arten mörk gråbrun och på undersidan av carapace är den helt svart.
Hanar har en beigebrun färg med svarta käkar.
Spiderlings är ljusa med orangea fötter, liksom de av P. irminia.
 
Storlek
Det är en mellanstor spindel och det som skiljer den mest från alla andra arter i släktet är att den utan tvekan är den minsta. P. reduncus är även den lite större än denna art. Kroppslängden är inte ens uppe i 4cm och på hanar inte ens i 3cm.
 
Lokalitet
Psalmopoeus langenbucheri kommer från Venezuela, precis som P. irminia, dock är utbredningen inte lika stor utan denna art kommer endast från de norra delarna av Venezuela.
 
Levnadslängd 
Levnadslängden hos en Psalmopoeus langenbucheri verkar vara liknande de andra arterna. Med tanke på de honor som togs hem 1994 och sedan levde till 2003. De bör ha varit ungefär två till tre år när de kom och sedan levt nio år på det.
 
Ytterligare arter
Dessa tre arter har inte funnits i hobbyn. Detta är översättningar på gamla papper för att ge lite information om arter som inte finns i hobbyn.

Psalmopoeus emeraldus
  
Utseende och färger
Denna art har en djup olivbrun ovansida och en mörk svart undersida, detta är endast baserat på döda torkade exemplar.
 
Storlek
Denna art är ungefär 12cm i benspann med ungefär 3cm kroppslängd, även denna väldigt liten jämfört med de som finns i hobbyn.
 
Lokalitet
Psalmopoeus emeraldus kommer från Columbia och hittades i närheten av ädelstensgruvor, vilket är varför den fått namnet emeraldus, från engelskans emerald (en grön ädelsten/smaragd).

Psalmopoeus ecclesiasticus
 
Utseende och färger
Artens carapace är täckt i oliv-gula hårstrån och ser ut att glänsa som mjuk sammet. Liknande hår finns även längst in vid benen och pedipalperna, samt käkarna. Abdomen är gråaktig och täckt i små bruna hårstrån. Undersidan är helt svart och längst ut på benen (fötterna) är de olivgröna.
 
Storlek
En kroppslängd på ungefär 3-4cm och en benspann på ungefär 15-16cm. Denna art har en stor benspann för att sin lilla kroppslängd.
Hanar av arten har längre ben, till och med längre än P. cambridgei hanarna, som är den största arten i hobbyn.
 
Lokalitet
Nordvästra Equador, Rio Sapayo på ungefär 100-200m höjd.
 
Psalmopoeus plantaris
 
Utseende och färger
Denna art har gröngula hår på carapace och ovansidan av benen och pedipalperna. Längst ut på benen, på tarsus och metatarsus är den rödbrun och väldigt bleka, nästan rosa längst ut på fötterna. Undersidan av abdomen, pedipalperna och de två par frambenen är svarta. Detta är baserat på torkade döda exemplar.
 
Storlek
Denna art är ungefär 12cm i benspann med ungefär 3cm kroppslängd, även denna väldigt liten liksom P. emeraldus.
 
Lokalitet
Psalmopoeus plantaris kommer från Columbia, ett visst område som heter Cauca, väldigt lite område som ligger längs med havet. 

Det är möjligt att dessa levnadsplatser inte längre finns med tanke på att detta är väldigt gamla papper. Områdena kan vara skövlade.

Psalmopoeus sp. "victorii"
Se länk: http://scabies.myfreeforum.org/New_Specie_in_Mexico_waiting_for_description__about3358.html


I TERRARIUM
Terrarie, Temperatur och Ljus
Eftersom arterna lever i tropiska områden där det ofta är varmt så skadar det inte att ha extra värme till sina spindlar. Jag själv har använt små glödlampor, främst som ljus men det ökar också värmen någon grad eller två från rumstemperaturen. Spindlarna klarar också rumstemperatur, höll arterna så i några år innan jag skaffade belysning. Det är inget krav på belysning från spindlarnas sida, de märker när det är mörkt och ljust, taklampa i rummet räcker gott, annars dagsljus från fönster är tillräckligt för att de får en dygnsrytm. Att använda andra värmekällor än små lampor eller element (höja temperaturen i rummet) är inte att rekommendera. Värmemattor finns för att hålla värme och eftersom Psalmopoeus spp. är ett trädlevande släkte kan det gå bra att använda dessa i botten av terrariet, men det är inte att rekommendera eftersom arterna också lever på marken och kan på så sätt brännas till döds.
 
Alla dessa arter trivs bättre i ett högt terrarie än ett med stor markyta. Jag håller mina vuxna djur i terrarier som är LBH 25x30x30 och de funkar utmärkt. Som bottenmaterial rekommenderas det att använda blomjord eller torvmull, så naturligt som möjligt (alltså ogödslat utan bekämpningsmedel). Torv är bra eftersom de ger spindeln chansen att gräva om den vill och ett flertal av Psalmopoeus arter har nättuber som börjar i marken och går upp längs med en gren eller ett träd. Korkbark är bra att ha som inredning eftersom det är snyggt i terrariet samt får spindlarna naturligt träd att bygga i. Det går även bra att ha växter i terrariet, då gärna mindre växter eftersom terrarierna inte är särskilt stora. Plastväxter är att rekommendera då de garanterat klarar sig i miljön och inte blir för stora. Växter gör lite skillnad för spindeln, höjer luftfuktigheten en aning men inte så det är märkbart utan växter är mest till för att vi ägare ska få något snyggare att se på. Slings av denna art går bra i runda kryddburkar med mått omkring 4x8cm ungefär, lite torv i botten och kanske något plastlöv eller grenar. När de blivit för stora för kryddburken och fortfarande är för små för terrarierna de adulta har, går det bra med kryddburkar med mått omkring 10x10x20 inredda precis som de små slingburkarna. När det kommer till matning är det kackerlackor, syrsor, gräshoppor någon gång i veckan och de tar dem lätt och snabbt.
 
Psalmopoeus arter kan hoppa, med otrolig precision, dock har jag endast observerat detta från en lodrätt yta till en annan. Stefan Phalagorn Bergström berättade att han under en utfodringsrunda skulle mata en adult P. cambridgei hona med en stor nattsvärmare, och spindeln hoppade från ena sidan av terrariet, tog nattsvärmaren i luften och landade sedan på andra sidan av terrariet. Allt detta utfört med otrolig precision. En annan gång när jag själv skulle byta terrarie till en adult P. irminia hona sprang hon ut ur terrariet och hoppade från det ena terrariet till det andra, en sträcka på strax över 30cm, landade perfekt och gick in i sitt nya terrarie.
 
Det har även rapporterats att de kan ömsa hängandes, precis som s.k. Äkta Spindlar gör (underfamiljen Theridiidae). Detta gällde en P. irminia, som hängde i benen i blad och ventilationsgaller, ömsningen skedde mycket smidigt och snabbare än vad som är vanligt för Theraphosider.
 
KLASSIFICERING
Rike: Animalia (Djur)
Stam: Arthropoda (Leddjur) 

Understam: Chelicerata (Palpkäkar/chelicerer)
Klass: Arachnida (Spindeldjur/Jordlevande palpkäkar med fyra benpar) 

Ordning: Araneae (Spindlar) 

Underordning: Mygalomorphae ("Primitiva" spindlar, med två par boklungor.)
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar) 

Underfamilj: Aviculariinae  

Släkte: Psalmopoeus

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger

TjoggehRegistreringsdatum: 04 augusti 2011
Inlägg: 356
Ort: Helsingborg

InläggPostat: 2011-10-04 12:31:34    Rubrik:

Svara med citat


Mycket fin artikel! Har själv också varit med om att min P. Irminia hoppade i terrariet när jag slängt in en stor gräshoppa, kanske en längd på 15cm landade skit snyggt när den tog hopparen! Har haft detta på film på min gamla dator, sjukt grymt o se Smile

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post

Tarantula
Administratör


Registreringsdatum: 23 mars 2006
Inlägg: 5035
Ort: Knislinge, Skåne

InläggPostat: 2011-12-14 17:09:57    Rubrik:

Svara med citat


P. reduncus blir större än de mått ni angivigt här. Åtminstonde i naturen.

Och P. maya är synonym med P. reduncus sen 2008.

Citat:
P. maya Witt, 1996 = P. reduncus (Karsch, 1880) (Gabriel, 2008: 10).

_________________
//Niklas Eriksson

"- Vad är det för skillnad på en mazarin och en clementin igentligen?" - Phalagorn, 2011.

Till överst på sidan

Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger

Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fågelspindlar - Artiklar Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005

SoftGreen phpBB theme by DaTutorials.com
Copyright © DaTutorials 2005
Sidan tog 0.08 sekunder att ladda.